Translate

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Πρόγραμμα που μετατρέπει τη φωνή σε νοηματική γλώσσα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ:http://www.cyprusirc.net/irc/news.php?item.1031.4
Η IBM ανέπτυξε ένα πρόγραμμα που μετατρέπει τη φωνή σε νοηματική γλώσσα, την οποία ερμηνεύει μια κινούμενη ψηφιακή φιγούρα (άβαταρ). Το σύστημα αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για εμπορική χρήση, επιτρέποντας σε παρουσιαστές ή εκπαιδευτικούς να δίνουν διαλέξεις προσβάσιμες σε κωφούς, ειδικά όπου δεν είναι διαθέσιμος ένας διερμηνέας νοηματικής γλώσσας.

Το πρόγραμμα «Say It Sign It (SiSi)», που έχει αναπτυχθεί στα εργαστήρια της ΙΒΜ στο Χάσλεϊ της Αγγλίας, χρησιμοποιεί τη βρετανική νοηματική γλώσσα (BSL), η οποία είναι η πρώτη γλώσσα για περίπου 55.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το πρόγραμμα SiSi μετατρέπει τις εκφωνούμενες λέξεις σε κείμενο με τη χρήση ενός προγράμματος αναγνώρισης φωνής, και, ακολούθως, μετατρέπει τις λέξεις αυτές στη νοηματική γλώσσα, την οποία παρουσιάζει στην οθόνη ένα άβαταρ. Η ΙΒΜ σημειώνει ότι το SiSi δεν είναι ακόμα έτοιμο για εμπορική διάθεση, ελπίζει ωστόσο να επεκτείνει το πρόγραμμά της για να συμπεριλάβει και άλλες νοηματικές γλώσσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Προβολές

Εκπαιδευτική τηλεόραση και Νοηματική!

Η Εκπαιδευτική τηλεόραση εν μέσω κορωνοϊού αναμεταδίδει καθημερινά, στις 10.00 το πρωί,  μαθήματα για τα παιδιά του δημοτικού. Παράλληλα,...

Δημοφιλείς Αναρτήσεις

Αναγνώστες