Translate

Κυριακή 4 Μαΐου 2008

Γιατί να μάθει κανείς την Ελληνική νοηματική γλώσσά?

Νομίζω πως είναι πολύ ενδιαφέρον να επικοινωνείς...με τα χέρια!Σίγουρα είναι κάτι το οποίο δεν το βλέπουμε καθημερινά όλοι μας! Πέρα από αυτό,είναι ένας τρόπος να έρθεις σε επαφή με κωφά άτομα και να μπορέσεις να τους μιλήσεις!Είναι πολύ ενδιαφέρον να μάθεις για την καθημερηνότητά τους,που δεν διαφέρει και πολύ από αυτή των ακουόντων! Αν τύχει να δείς κωφούς να νοηματίζουν,ένα πράγμα που μπορείς σίγουρα να δεις, είναι η εκφραστικότητά τους!!!Και είναι απόλυτα λογικό μιας και ότι δεν μπορείς να το περιγράψεις με λόγια,το περιγράφεις απόλυτα με το σχηματισμό εκφράσεων στο πρόσωπό σου. Για παράδειγμα, ο τρόμος,η χαρά,το ξάφνιασμα,η λύπη είναι καταστάσεις τις οποίες μπορείς να τις περάσεις στον συνομιλητή παίρνοντας απλά τις κατάλληλες εκφράσεις προσώπου και σώματος!Τί ποιο αποτελεσματικό?Από το να αραδιάζεις δεκαπέντε και είκοσι λέξεις, προκειμένου να πείσεις, γιαυτό που ένιωσες, με την έκφραση απλά γίνεσαι πιο παραστατικός και αποτελεσματικός!
Η έκφραση,είναι πολύ δύσκολο κομμάτι για τους περισσότερους ακούοντες.Την έχουμε θάψει για τα καλά και λίγοι είναι αυτοί που την χρησιμοποιούν αυθόρμητα...Αυτοί που την χρησιμοποιούν πάρα πολύ είναι οι μίμοι,οι κλόουν,οι ηθοποιοί και οι πολύ καλοί αφηγητές ανεκδότων. Έτσι, συνειδητοποιώ ότι, οι ακούοντες ίσως να έχουν συνδέσει υποσυνείδητα την έκφραση με το αστείο και, για άλλους γελοίο...Άδικα κατά την γνώμη μου..
Πέρα από όλα αυτά,η γνώση της νοηματικής μετριέται όπως η γνώση μιας ξένης γλώσσας. Γιατί να μην μπορούμε να δώσουμε μια πληροφορία σε έναν κωφό? Ή έναν ελληνικό καφέ σε περίπτωση που έρθει και πρέπει να πάρουμε παραγγελία???
Για όλα αυτά,αλλά ακόμη και πολλούς άλλους λόγους,διαφορετικοί για τον καθένα,μπορεί να αποδειχτεί ελκυστική η Ελληνική νοηματική γλώσσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Προβολές

Εκπαιδευτική τηλεόραση και Νοηματική!

Η Εκπαιδευτική τηλεόραση εν μέσω κορωνοϊού αναμεταδίδει καθημερινά, στις 10.00 το πρωί,  μαθήματα για τα παιδιά του δημοτικού. Παράλληλα,...

Δημοφιλείς Αναρτήσεις

Αναγνώστες